Pizza na chrupiacym cieście.
składniki na ciasto:
mąka 0,5drożdże 20 g
szklanka mleka
łyżeczka cukru
sól, łyżeczka oleju
składniki na pizze:
cebulapieczarki
boczek
olej (do salsy)
salsa lub keczup do smarowania spodu pizzy
ser (tarty lub mielony)
dodatki co kto lubi...
wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia rozczynu: drożdże kruszymy do lekko podgrzanego mleka (ma być ciepłe i nie parzyć) dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy wraz z łyżeczką soli, dodajemy jajko, wlewamy wyrośnięte drożdże i łyżeczkę oleju. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulkę, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto uformowane rozgniatamy, wyrabiamy w kształt koła. Przykładamy szablon-obcinamy nadmiar ciasta, zawijamy brzegi. Placek odstawiamy na 10 min co by ciasto nam odpoczęło. Piekarnik rozgrzewamy na max góra dół, wkładamy pustą blachę na 10 minut, w rękawicach wyjmujemy nagrzana blachę. Na blasze układamy placek, wsadzamy do piekarnika na 3 do 5 minut. Podpieczony spód pizzy wyjmujemy z pieca i smarujemy salsą zmieszana z łyżeczką oleju, układamy pieczarki z cebulą, plus resztę składników jaka nam pasuje. Pizze posypujemy serem, zapiekamy w piecu do zarumienienia boków i stopienia sera (około10 minut). Smacznego nasza pizza jest gotowa.