Pieczarki faszerowane to szybka smaczna zakąska na imprezy i nie tylko.
składniki:
pieczarki (duże)
mięso na farsz (dajemy co mamy, ja zmieliłem kawałek biodrówki)
jajko
cebula
ser zółty
szczypiorek
sól. pieprz, papryka ostra i co kto lubi
wykonanie:
Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki i obieramy (delikatnie ścinamy czubek, pieczarki nie będą nam się przewracać przy zapiekaniu). Mięso na farsz przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy przesmażoną cebulkę, jajko, szczypiorek, przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę, szykujemy blachę na której będziemy zapiekać pieczarki i miseczkę z woda do zwilżania dłoni. Zwilżoną dłonią nakładamy farsz do pieczarki i formujemy kulkę, pieczarki układamy na blasze (niczym nie smarujemy! pieczarki puszczą sok tak wiec nic się nie przypali), piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra dól. Pieczarki zapiekamy przez 30 minut, po upływie tego czasu na pieczarki nakładamy plastry sera i zapiekamy do powstania chrupiącej skórki. Smacznego