składniki:
5 średniej wielkości buraków
1 por
3 marchewki
1 ładna pietruszka
1 duży seler
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, ocet, łyżeczka cukru
przygotowanie:
Buraczki, marchewkę, pora, pietruszkę i selera myjemy i kroimy w
kostkę (odkładamy jednego buraczka, będzie nam potrzebny pod koniec
gotowania). Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i
dokładamy: ziele angielskie, listek laurowy i 2 łyżki stołowe octu.
Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy przez około 3 godzinki (warzywa mają być miękkie a buraki mają stracić kolor). W czasie
gotowania się zupy obieramy naszego ostatniego buraczka i ścieramy go na
tarce. Pod koniec gotowania (około 3 godzin) dokładamy startego
buraczka (buraczek da nam intensywny kolor) doprawiamy i gotujemy
jeszcze przez około 10 minut. Barszcz mamy prawie gotowy,
przygotowujemy durszlak przez który to przecedzamy zupę, warzywa
wyrzucamy lub w inny sposób wykorzystujemy. Tak przecedzony barszcz
przelewamy kilkukrotnie przez drobne sitko, doprawiamy pieprzem, solą,
cukrem, majerankiem (octem jeśli trzeba). Barszcz jest gotowy, od tego
momentu barszczu nie gotujemy tylko podgrzewamy. Smacznego