Śledz w oleju.
Wigilijny śledzik w oleju.
śledzie matiasy ( solankowe)
cebula
olej rzepakowy
pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy jak ktoś lubi pieprz cayenne.
Wymoczone śledzie filetujemy i kroimy w odpowiadające nam kawałki.
Cebule kroimy w kostkę piórka jak kto lubi .
Pokrojoną cebulę przelewamy wrzątkiem na sitku, tak sparzoną cebule odstawiamy do wystudzenia .
Pokrojonego śledzia i sparzoną cebulkę doprawiamy liściem laurowym, zielem, pieprzem czarnym i cayenne.
Tak przygotowane śledzie zalewamy olejem rzepakowym i dokładnie mieszamy .
Śledzika odstawiamy na minimum 2 doby w celu przegryzienia się smaków.
składniki:
śledzie matiasy ( solankowe)
cebula
olej rzepakowy
pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy jak ktoś lubi pieprz cayenne.
wykonanie :
Śledzie moczymy często zmieniając wodę.Wymoczone śledzie filetujemy i kroimy w odpowiadające nam kawałki.
Cebule kroimy w kostkę piórka jak kto lubi .
Pokrojoną cebulę przelewamy wrzątkiem na sitku, tak sparzoną cebule odstawiamy do wystudzenia .
Pokrojonego śledzia i sparzoną cebulkę doprawiamy liściem laurowym, zielem, pieprzem czarnym i cayenne.
Tak przygotowane śledzie zalewamy olejem rzepakowym i dokładnie mieszamy .